Att leva med Alaskan Malamute

Vad krävs av dig som ägare?

Hur mycket motion behöver malamuten ha?

Passar jag som malamuteägare?

Det är svårt att säga exakt hur mycket motion en malamute kräver eftersom alla hundar är individer, men 1-2 timmars daglig promenad plus fysisk träning minst tre gånger i veckan får du nog räkna med när hunden är vuxen. Valpen och unghunden behöver mer socialiseringsträning i första hand och sedan sakta bygga upp sin muskulatur. Vuxen är malamuten vid cirka tre års ålder.

Den fysiska träningen kan innebära drag, klövjning eller löpning, men du kan också byta ut något av passen mot mental träning i form av spår eller något annat som kräver att hunden arbetar. Börja försiktigt och ha kul med din valp/unghund och ställ inte för stora krav i början. När hunden är färdigvuxen brukar det vara lagom med att man lägger en timme på varje träningspass. Kroppen växer hela tiden så man ska vara försiktg med att belasta hunden innan den har fått bra muskulatur och blivit tillräckligt gammal. Man kan köra polarhundsprov från 24 månaders ålder.

Man måste inte köra med sin malamute, det går ofta att få hunden nöjd ändå, men det är ett roligt sätt att träna med sin hund och få se hunden riktigt lycklig. Det krävs inte många hundar och det behöver inte vara på snö. En cykel, en lina med expanderande del och en dragsele är allt som behövs. Vill man ha hjälp med att komma igång kan man ta kontakt med någon av klubbens faddrar eller söka efter dragträffar. Sådana anordnas både av rasklubb och av SPHKs distrikt. Förutom att här lära sig mer om hur man kan dragträna så är det ett bra sätt att träffa andra med polarhundar och byta tankar och ideér.

Malamuter är envisa och vet vad de vill. De kräver att få tjäna på att samarbeta eftersom de är självständiga. Ofta har de ett stort viltintresse och dessa faktorer i kombination innebär att inte alla malamuter går att ha lösa. Med mycket jobb kan man lyckas med rätt individ, men det finns inga garantier. En del använder sin malamute i jakt på älg och man kan med fördel använda den för viltspårning. Andra använder sin malamute till agility och även några i tävlingslydnad. Så visst är det en hund som man kan använda till många olika saker, men man får inte glömma ursprunget. Malamuten är en stark, seg, uthållig och envis draghund, gjord för långa distanser och tunga slädar.