Valpförmedling

Nedan listas årets valpkullar som uppfyller rasklubbens rekommendationer för avel


 

För tillfället finns inga valpar.

 Rasklubben för alaskan malamute rekommenderar att köpa en valp ifrån kennlar där föräldradjuren uppfyller samtliga följande kriterier:

  • Både tik och hane ska vara röntgade och fria för ED och HD (Fria höfter= A och B).
  • Både tik och hane ska de vara ögonlysta fria från ärftliga sjukdomar senast 24 månader före parning.
  • Både tik och hane bör vara utställd med minst Very Good i kvalitet.
  • Antingen tik eller hane bör ha ett godkänt dragprov.
  • Ett av föräldradjuren skall vara fri från PN (homozygot normal).

Du som är intresserad av att köpa en alaskan malamute, oavsett om du letar valp eller vuxen hund gör klokt i att titta i SKKs avelsdata för att skaffa dig en uppfattning om var hunden kommer ifrån samt hur det ligger till med hundens hälsostatus. Likaså viktigt är även att ta reda på om det finns några godkända arbetsprov bakom föräldrarna då alaskan malamute är en arbetande draghund på snö vilket är egenskaper som bör bevaras. I SKKs avelsdata kan du söka mer information om hunden eller valpens föräldrar genom att att knappa in aktuellt registrerings nummer.

Försök ta reda på så mycket information som möjligt om hunden innan du bestämmer dig för att ta över en hund eller köpa en valp. Om en hund t.ex. har höftledsdysplasi eller katarakt finns det mer eller mindre lämpliga hem till en sådan hund. En hund med dåliga höfter kanske inte kommer klara ett liv med höga krav på arbete och en hund med ärftlig katarakt är inte lämplig i en barnfamilj. Inga hundar med defekter eller ärftliga sjukdomar är lämpliga som avelsdjur.  Inte heller om dess kullsyskon eller flera hundar bakåt har haft större defekter som exempelvis flertalet i kullen har dåliga höfter, epilepsi eller ögonsjukdomar. Ett tips är också att besöka flera kennlar.

Vill du annonsera här om din valpkull? Fyll i följande dokument Valpförmedling och maila till: sekreterare.am@sphk.se

Observera – för annonsering krävs det att rasklubbens rekommendationer ovan är uppfyllda.