Meriteringsinfo

Vid val av aveldjur inför en parning är det ett antal olika faktorer som måste beaktas.
För SPHKs fyra raser är självfallet arbetsförmågan framför en släde en av de viktigaste.
För att på ett objektivt sätt kunna jämföra olika hundar har därför SPHK tagit fram ett antal dragprov för att testa hundarnas arbetsförmåga.

De olika raserna kan erövra dragmerit enligt följande:
1. Alaskan malamute och grönlandshund kan meritera i både pulka (nordisk) stil och slädhundstil. De dragprov som är godkända för dem är Dp10, Dp60. Dp100+ och Dp250+.
2. Samojedhund kan meritera i både pulka (nordisk) stil och slädhundstil. De dragprov som är godkända för dem är Dp10, Dp20+, Dp60. Dp100+, Dp250+ och barmark.
3. Siberian husky kan enbart meritera i slädhundstil. De dragprov som är godkända för dem är Dp20+, Dp100+ och Dp250+.

Det finns sex olika dragprov, Dp10, Dp20+, Dp60, Dp100+, Dp250+ och barmark. De olika dragproven genomförs över olika distanser och årstider. Distanserna varierar från 10 kilometer upp till minst 250 kilometer. Kompletta regler för meritering finns på SPHKs hemsida under följande länk: sphk.se/regelverk och där väljer man SPHK Meriteringsregler 2022-2026.pdf

För att erhålla någon av titlarna någon av titlarna Svensk Utställningschampion (SE UCh), Svensk Polarhundchampion (SE (Polar) Ch), eller PDP krävs att hunden har en eller flera godkända dragmeriter. Regelverket för championatstitlarna och PDP finns i meriteringsreglerna.