Malamutespecialen

 Alaskan malamuteklubbens årliga rasspecial

 5-7 november 2021

Stockholm – Flottsbro


Helgen 5-7 november gick malamutespecialen av stapeln i Flottsbro! I fint väder och på en kanske lite för blöt gräsmatta visades ca 70 hundar. Det var god stämning hela dagen och att vi fick hjälp av så många människor med allt runtomkring själva utställningen är fantastiskt. TACK alla ni som hjälpte till, det var guld värt för oss!

Domaren (Erna Upmeiljer, NL) ansåg att det överlag visades många bra och trevliga hundar som var fint byggda, hade bra rörelser, var vältränade och med en god mentalitet.

BIR: Zoe Del Biagio                           BIM: Cahppes Icy White Igloo, CERT

BIR Bruks: Cahppes Icy White Igloo, CERT  BIM Bruks: Lollipop Vasilyev Ostrov, CERT

Bästa Valp 4-6 mån: Shannuq’s Yowling Balder (Bild saknas)

Bästa Valp 6-9 mån : Ilamna Spirit In The Sky (Bild saknas)

Bästa Veteran: Night Trail A Glaze Of Moonlight

Bästa Uppfödargrupp: Kennel Spotty Dot’s    Bästa Avelsgrupp: Chardicea Star Girl Via Christakell

Stort grattis allihopa till resultaten och era fantastiskt fina hundar!

På kvällen hade vi först en liten genomgång från domaren av dagens utställda hundar vilket var mycket intressant. Sedan genomfördes ett mycket givande rasmöte med både gamla och nya bekantskaper. Vi diskuterade bland annat senaste årets avelsstatistik, avelsrekommendationer, vad Alaskan Malamute egentligen är för en hund, arbetsprov, genetik, polara egenskaper, rasstandarden och fortsatt arbete för rasen mm. I hela 2,5 timmar grävde vi ner oss riktigt ordentligt i detta. Trevligt, högt i tak och med mycket intressanta diskussioner. Vi hoppas att fler vill delta vid nästa tillfälle, det är inte bara lärorikt utan även viktigt att bidra med sina åsikter. Det är något som bör prioriteras framförallt av alla som bedriver uppfödning, men även för er med ett genuint intresse för rasen.

För dem som är nyfikna på vad vi pratade om, se powerpoint som låg till grund för mötet: Presentation1

Kvällen avslutades med en fin middag med sällskap av domaren i restaurangen. Trots att vi alla var lite trötta blev det en trevlig avslutning med lite prat kring dagen i allmänhet och de visade hundarna, vinters planer, träningstips och -trix i kombination med en hel del skratt. Till er som inte var på plats detta år – vi hoppas att få träffa er på nästa års rasspecial i Östersund istället 😊


Rasspecialen 2022

Plats: Bringåsen, utanför Östersund. Jämtlands län.
Datum: 4-6 november 2022
Domare: Christine John, UK.

Rasspecialen 2023

  • Plats: Gafsele byggdegård (Utanför Piteå) 
  • Län: Övre Norra
  • Datum: 3-5 November 2023
  • Domare: Christen Lang (Norge)
  • CUA: Jennie Kraft Hult