Sjuka hundar i Norge

Den största faran i detta är de rykten som sprids på bland annat facebook. Därför ska ni hålla er uppdaterade på Svenska Kennelklubbens hemsida www.skk.se www.mattilsynet.no (uppdaterar löpande) och www.draghundsport.se

Som de flesta känner till har hundar i Norge insjuknat i blodiga diarréer.
Vad anledningen till insjuknandet är vet ännu inte de veterinärer som arbetar med problemet.

Svenska kennelklubben (SKK) har beslutat att hundar boende i Norge inte får delta på utställningar, prov, tävling eller beskrivning tillsvidare. Förnyat beslut tas denna vecka när mer information erhållits från norska och svenska myndigheter. Svenska draghundsportförbundet SDSF följer SKKs riktlinjer.

Råd från det norska mattillsynet

·         Undvik platser med flera hundar

·         Låt inte dina hundar hälsa på andra hundar

·         Låt inte din hund nosa i jorden där andra hundar har varit

·         Åk fort till veterinären om du upptäcker blod eller sprutande diarré, kräkningar eller snabbt försämrat allmäntillstånd hos din hund

·         Ring veterinären innan du tar med din hund till kliniken

·         Följ de riktlinjer för vaccination som veterinären ger. Parvovirus kan till exempel ge allvarliga tarmproblem

Som hundägare har vi ett strikt ansvar för våra djur och deras hälsa, därför ska vi alla vara försiktiga när vi är ute. Till er som arrangerar en utställning eller deltar/arrangerar en barmarkstävling var tydlig med informationen till deltagarna och håll er uppdaterade.

Anders Hörnlund
Ordförande