Polarhundsmästerskapens historia

Polarhundmästerskapet, en gång den största tävlingen som arrangerades av olika distrikt i SPHK. En tävling som lockade alla fyra raser, där män och kvinnor tävlar i samma klass. Under sin glansperiod var deltagarantalet omkring 80 deltagare enbart i släde. I nordisk stil deltog 2008 omkring 12 deltagare i enspannsklassen på 50 km.
 
 
Vart tog då Polarhundmästerskapet vägen?  Ett kort och enkelt svar – det finns inga distrikt, rasklubbar eller enskilda medlemmar som är intresserade av att arrangera. Anledningen kan vi bara spekulera i.
 
Lennarts budskap i Polarhunden nr 3-2021 är oerhört viktigt för rasen och klubben i framtiden.
 
”Polarhundmästerskapet var en manifestation för de polara raserna där de många mötena mellan personer som hade olika raser och körde olika körstilar bidrog till att skapa en vi-känsla inom klubben. Försvinner denna typ av aktivitet kommer också möjligheten att skapa och upprätthålla en vi-känsla inom klubben att försämras och det kommer inte att vara av godo för våra raser”
 
För den eller de medlemmar, rasklubbar eller distrikt som är villiga att arrangera ett polarhundmästerskap finns alltid möjligheten till ersättning/förlustbidrag ur SPHKs aktivitetsfond. All information finns på hemsidan, ni kan även maila ordforande@sphk.se
 
Mvh Anders Hörnlund
Ordförande
 
Blandade biler från mästerskapen genom åren!