Presentation av ledamot för SPHK, Anette Klarén
Jag heter Anette Klarén är 59 år och bor på västkusten i Halmstad med min man Håkan och våra två samojedhundshanar, 8 och 3 år. Min erfarenhet av rasen sträcker sig 35 år tillbaka till 1990 då vi köpte vår första samojedhund av Åke på Bäregårdens i Nossebro. Samojedhunden är i mitt tycke en fantastisk ras med dess motivation till att arbeta och inte bara utifrån ett område tack vare sin envishet. Det är något jag värdesätter med mina killar.
Genom åren har jag ställt ut våra hundar en del, de första åren lite mer sporadiskt då barnen var små och de få gånger vi hade snö så drog de barnen i pulka. För ett antal år sedan började jag med barmarkskörning, först med cykel och sedan skaffade jag en kickbike. Snö är en bristvara här på västkusten, om det snöar så kan vi ha tur att de få centimetrarna ligger kvar någon dag innan det regnar bort och sedan fryser till is. Så förutsättningar att köra släde är i stort sett obefintliga, det har jag däremot haft förmånen att göra de år jag varit med på samojedernas vintersamling i Furudal.
Min tidigare erfarenhet från föreningslivet är som ordförande i barn- och föräldraföreningen när barnen, nu 26 och 33 år, var yngre. Jag var även styrelseledamot i Halmstads gymnastik- och roddförening under några år. Vi arrangerade bland annat träningsläger och tävlingar både lokala och nationella exempelvis Sprint-SM under SM-veckan 2013.
De senaste tre åren har jag varit styrelsemedlem i SPHKs rasklubb för samojedhund, första året som ersättare och nu sedan två år tillbaka som sekreterare och från i år även som webbredaktör. I aktivitets-/Furudalskommittén har jag tillsammans med övriga kommittédeltagare arbetat med att planera, leta sponsorer, funktionärer med mera inför samojedernas vintersamling som genomförs i februari varje år.
Jag arbetar som utvecklare med IT och lärande på en forsknings- och utvecklingsavdelning. Det innebär att utbilda/handleda i olika IT-system och tjänster, GDPR och sociala medier men även säkerställa att digitala lösningar bidrar till ökad kvalitet, effektivitet, likvärdighet samt minskad administration. I uppdraget ingår även att omvärldsbevaka, analysera, initiera, processleda och projektleda olika insatser som identifieras i utvecklingsarbetet. Det kräver i sin tur ett helikopterperspektiv för att se till helheten i stället för de enskilda delarna. Detta tänker jag är en styrka som styrelseledamot i SPHK, att behöva tänka utifrån alla rasklubbar, både drag och utställning och inte enbart utifrån ”min ras” eller aktivitet.
/Anette