Om

SPHK är den enda officiella rasklubben för de polara spetshundraserna, alaskan malamute, grönlandshund, siberian husky och samojedhund.

SPHK är medlem i Svenska Kennelklubben som specialklubb. Målsättningen är att arbeta för att bevara de polara spetsarnas särart och att skapa förutsättningar för en livskraftig och god stam av polarhundar i Sverige.

SPHK är indelat i 6 distrikt. Övre Norra, Nedre Norra, Gävle-Dala, Mälardalen, Södra och Västra distriktet. De fyra raserna har även en ”egen” rasklubb för respektive ras.

SPHK är medlem i WSA World Sleddog Association, baserat på antal licensierade förare.

SPHK är med i Svenska draghundsportförbundet, via distrikten, som är anslutna till Riksidrottsförbundet. SKK är Sveriges officiella riksorganisation för renrasiga hundar, bildad år 1889.

Som specialklubb i SKK har SPHK uppdraget att bedriva verksamhet förhundraserna alaskan malamute, grönlandshund, samojedhund och siberian husky. Samlingsnamnet för dessa raser är polarhundar. De fyra raserna tillhör grupp 5, Spetsar & Raser av Urhundstyp.

Distrikt Övre Norra har medlemmar som bor bl.a i kommunerna Skorped, Sävar, Moskosel, Arjeplog, Arvidsjaur, Piteå, Älvsbyn, Vistträsk, Öjebyn, Hortlax, Rosvik, Roknäs, Töre, Morjärv, Kalix, Haparanda, Gammelstad, Råneå, Juoksengi, Övertorneå, Harads, Murjek, Boden, Gunnarsbyn, Kvikkjokk, Mattisudden, Jokkmokk, Luleå, Vittangi, Tärendö, Kiruna, Kurravaara, Jukkasjärvi, Björkliden, Gällivare, Koskullskulle, Malmberget, Pajala och även i Norge.
Det är distriktet som ska erbjuda medlemmarna aktiviteter som passar polarhundar, samt stimulera till prestigelöst ägande, allt i syfte att öka kunskapen om polarhundrasernas egenskaper och särart. Man måste inte vara ägare av en polarhund för att vara medlem. Alla är välkomna i gemenskapen, hundägare eller inte, det spelar ingen roll. Den som bidrar med ett medlemskap hjälper också till att ge dessa unika hundraser framtida förutsättningar att finnas i Sverige. Distriktets verksamhet ska bedrivas inom det ramverk som SPHK:s stadgar utgör.
I verksamheten ingår aktiviteter som hjälper uppfödare och ägare att bedöma polarhundarnas rasspecifika karaktärsdrag i förhållande till ursprungsegenskaperna. Exempel på aktiviteter kan vara hundutställningar, dragprov och draghundstävlingar. Träningsträffar, föredrag, bildvisningar m.m.

SPHK övre norra
Organisations nr: 802452-8203
Postgiro: 561887-1