Information från styrelsen

Medlemsinformation från styrelsen

Nu är hösten här och styrelsearbetet har kommit i gång. Här är en uppdatering från styrelsens arbetshelg och lite annat som är på gång.

Vi har utvärderat vintersäsongen 2024 där vi hade ett vinterarrangemang i Piteå med meritering DP20+för alla fyra raser och DP10 för B-hundarna. Ett trevligt arrangemang men tyvärr var deltagarantalet på DP20+ för lågt för att det ska vara försvarbart för arrangören. Dragproven DP10 är alltid välbesökta tillfällen, så även här.

Vi hade även vårt årsmöte under helgen. I år gick det inte att koppla upp sig digitalt men det bör nog erbjudas för att locka deltagande till kommande årsmöten.

Canadian Eskimo Dog/ CED är en ras som är godkänd via FCI där avel kan bedrivas mellan våra två raser. Vi är i kontakt med SKK för att få vägledning hur vi ska jobba vidare i frågan kring både registreringar av hundar och om det kan vara aktuellt med en sektion under SKK för rasen.

Vi kommer att vara fyra från styrelsen som deltar på SPHK:s avelskonferens i Eskilstuna, 6 – 8 september 2024.

Meriteringar för säsongen 2025 är inte beslutade ännu. Vi diskuterar just nu med rasklubbarna AM och SH för att se om vi kan få till meriteringstillfällen där vi hjälps åt med arbetet. Efter SPHK:s arbetshelg 21 – 22 september bör alla meriteringstillfällen för den kommande säsongen bli presenterade på vår hemsida och i aktivitetskalendern som ni finns under www.sphk.se/events.

Rasklubben arrangerar en hösträff i Boden den 26 oktober, öppen för SPHK:s alla medlemmar, oavsett vilken ras de har.

Vi har vår rasspecial vartannat år och den 4 – 5 oktober 2025 är det dags igen. Det blir en helg med utställning för alla fyra raserna på lördagen och vår rasspecial på söndagen. Vi planerar för en medlemsträff/kvällsarrangemang under lördagen, så mer info kommer.

Vi även en fundering på om vi ska prova att ha en rasspecial på vintern, en fråga som ska beslutas strax med tanke på arbetsordningen inom SKK.

RAS revideras var femte år och godkänns av SKK. Nu är det dags att revidera vår RAS, så höstens stora arbete är påbörjat. Vi ska använda en ny mall från SKK och förslaget på den nya upplagan kommer att presenteras på hemsidan för att alla ska få en chans att tycka till. Vi kommer att kalla till ett digitalt medlemsmöte där vi går igenom RAS med tanken att allas synpunkter är önskvärda innan vi skickar dokumentet till SKK för godkännande.

Vår samverkan med avelsrådet för grönlandshund i Norge kommer under hösten att utökas med danska avelsrådet för grönlandshund. Där kommer vi börja med att jämföra rasstandarden och revidera den gemensamt.

Diskussion om hälsa och HD statistik är alltid aktuellt vid våra arbetshelger och vi har även utvärderat tidigare arbete som styrelsen gjort i dessa frågor. Det vi kan konstatera är att vi fortsatt har utmaningar att få ägare av grönlandshund att höftledsröntga sina hundar. Mer info kommer i RAS.

När det gäller informationskanaler så tänker vi steppa upp och ge webmaster mer material att lägga ut på hemsidan så att den blir mer levade och informativ. En önskan är att den ska vara en frestelse för både den intresserade icke medlemmen och nya och gamla medlemmar. En utmaning, bland alla andra digitala forum, men det är på vår hemsida man ska få faktainformation om vår ras, förutom aktuella händelser, inbjudningar mm.

Att köra Vita bandet med hund är temat i en inbjudan till en digital och fysisk medlemsträff som kommer att vara öppen för alla intresserade. Lina Hallenbratt har tackat ja på förfrågan om att berätta om sina upplevelser. Planering för detta har påbörjats, mer info kommer.

Ett nytt vandringspris är också något som vi har börjat jobba på och för att hålla spänningen uppe så säger vi igen…. mer info kommer.

Hälsningar Styrelsen

Version för utskrift finns här.