Månadens medlem – April 2016

Varje månad presenteras en intervju med en av samojed klubbens medlemmar på vår hemsida. Syftet är att synliggöra våra medlemmar och skapa större närhet/kontakt i vår rasklubb.

April 2016 – Elga Carlsson

Namn, ålder och var bor du?

Elga Carlsson som har blivit hela 75 år och bor i Hedemora-Dalarna
Hur kommer det sig att du har rasen samojed?

Bodde i ett barnrikt område på 70 talet i Tyresö-Stockholm och var ägare till en Schäferhund som senare blev tjänstehund. Tanken var att ha en ras som barnen inte skulle vara rädd för och det var viktigt. På mina promenader träffade vi ofta på en vit stor ( cirk.60cm hög) lekfull hund Samojeden – Då en sällsynt Ras. En sådan skulle VI HA !

Så kom han till oss efter mycket om och men den fina brukshunden SAMOBA’S GREAT.

Hur många hundar har du idag och hur aktiverar du dem?

En Samojed- Dam Great Volchitza ( chitza ) som i Augusti bli 13 År en riktig överlevare som har klarat Ormbettet vid 11års ålder och för 4 veckor sen akut livmideroperation – nu är det full fart igen.

Den som håller igång oss är min andra ras NORRBOTTENSPETS BLUMCHENS MARION (MITZI) som är tre år en mycke lydig och tjålig hund.

 

Har du några förebilder inom rasen?

Kennel SAMOBA’S Barbro Karlsson en uppfödare som alltid har ställt upp med goda råd samt har en mycket sund inställning i Avel på Samojeden.

Tyvärr finns i dag många som enbart vill göra vinst på valpar och inte avla på polara egenskaper.

 

Bästa polarhundsminne eller upplevelse?

På 80-talet, en Draghundstävling, vid starten på min vänstra sidan ett Huskyspann och på höger sida ett Grönlandshundspann- starten går sammtidig och i full fart ser jag Huskys med släde framför mig UTAN Förare- Föraren står kvar vid starten med slädhantaget. Det blev mycke skratt  –  men hon fick tillbaka hundarna – lydiga huskys! nämnas bör att det var nog det kallaste tävlingen nästan 30 minus så banan var väldig kort. Kommer ihåg Gun Andersson (Zyklonens kennel) åkte skidor när hon tog av sig strumporna följde skinn med. Men rolig hade vi på kvällen men allt kan man inte berätta.

 

Vad gör du/ pratar med hundarna om när ingen ser eller hör dig?

Pratar jämt med dom –  Chitza hör bara det som hon vill höra och Mitzi hör allt som hon inte ska höra  och Matte pratar och pratar – hon är ju utlänning !

 

Har du några framtidsplaner och mål för hundarna och dig själv?

För Samojederna som fins framtidsplaner är Great Zuroff-Great Ksenia och Great Lenja de bor hos den bästa Matte som man kan önska sig Camilla Nyström ! jag är mycket tacksam för detta då jag inte skulle klara av dom. För lilla Norrbottenspetsen att hon gör sitt Jaktprov och för mig att håller mig på benen.

 

Har du någon polarhundsbok, film, tv eller internet som du vill rekommendera till

andra rasfantaster att ta del av?

På min Hemsidan OM SAMOJEDHUNDEN längre ner en artikeln WHAT IS WRONG WITH THE SAMOJED? judge Mr. Clay

 

Har du någon egen hemsida eller blogg där vi kan läsa mer om dig och dina hundar?

Ja (hemsidan) A GREAT KENNEL