Om

Samojedhunden!
Denna vänliga sibiriska ras, en av hundvärldens skönheter och dessutom en av de hårt arbetande raserna.
Deras vita päls gnistrar som snödrivor.
Deras svansar böjer sig i vackra plymer över stadiga ryggar.
Deras mörka läppar markerar det uttrycksfulla samojedsmilet som gör att de ser lyckliga ut. Deras öron står alert uppresta och deras ögon glimmar av intresse där de går, vaket uppmärksamma på allt som pågår runt omkring dem.

Det är inte konstigt att samojeden betraktas som en av de vackraste hundarna i världen. Samojeden är precis så här vacker, men detta är en polarhund, en drag-/slädhund, en aktiv hund med krav på fysisk träning och stimulans, en polar brukshund skapt för att arbeta fysisk hårt i arktiskt klimat. Samojeden har en given plats utanför hemmet och showringen, och det är som multisport släd- och friluftshund.
Men om det är en tävlingslydnads karriär på högre nivå eller att hunden skall kunna vara lös i skog och mark man har som mål med sitt valpköp bör man se sig om efter en annan ras då Samojedens egensinnighet och stora jaktintresse kan göra lydnadsträningen till en intressant erfarenhet.

En samojed är lyckligast när den känner att den behövs och när den känner att den alltid är medräknad i familjens aktiviteter liksom deras förfäder var när de följde sin stam vid flyttning från betesplats till betesplats