När du hämtar din valp
Det kanske viktigaste att känna till är att valparna inte får lämna tiken före 8 veckors ålder och det är först då som du kan hämta din valp.
När du hämtar din valp ska du få ett registreringsbevis, ett köpeavtal och ett valpbesiktningsintyg som inte får vara äldre än en vecka. Om valpen är vaccinerad ska du få ett vaccinationsintyg och uppfödaren bör också kunna ge dig ett schema för vaccinationer och avmaskning. Valpen ska vara id-märkt med chip eller tatuering och av uppfödaren ska du få en ägaranmälningsblankett med hundens uppgifter ifyllda.
Registreringsbevis / Stamtavla
När du hämtar din valp ska du få med valpens registreringsbevis. Ett registreringsbevis från Svenska Kennelklubben är valpens id-handling där registreringsnumret kan liknas vid ett ”personnummer”. Numret börjar alltid med SE och följs sedan av fem siffror samt registreringens årtal. Exempel: SE11111/2020. Registreringsbeviset innehåller bland annat information om valpens födelsedata, färg, föräldradjur och stamtavla. Om en valp saknar detta registreringsbevis så kommer den i officiella sammanhang (tävling, dragmeritering, utställning) alltid att räknas som en blandras och därmed ha begränsade möjligheter att delta.
Vad är då en stamtavla?
Det är som ett släktträd där man kan se valpens mor och farföräldrar och släkten vidare bakåt i tiden. Stamtavlan på registreringsbeviset innehåller 3 generationer. Alla renrasiga hundar har sin stamtavla tryckt på SKKs officiella registreringsbevis. Är man nyfiken på att söka längre bak i hundens härstamning, kan man använda våra kostnadsfria e-tjänster Hunddata eller Avelsdata.
Hur får valpen sitt registreringsbevis?
Det är endast uppfödaren som kan registrera valparna som renrasiga i SKK, så därför är det viktigt att du får med registreringsbeviset/stamtavlan redan när du hämtar valpen.