Mats minne

Mats med sin ledarhund Unisak’s Matador år 1995. Foto:Nils Hjelm

Mats Eriksson var en extrem tävlingsmänniska. Han tävlade framgångsrikt med renrasiga siberian husky i 4-, 6-, och 8-spann. Hans favoritklass var 8-spann sprint. Han tränade sina siberians mycket seriöst. När allt fungerade perfekt körde Mats väldigt fort. Eva Skoog som var Mats sambo under många år gjorde ett jättejobb i bakgrunden på kennel Stuyahok. Detta var Mats noga med att framhålla.
Siberian husky-cupen är helt och hållet Mats verk. Han kom med idén och alla regler när han satt med i styrelsen, i rasklubben. Mats stora mål var att delta på WSA VM i Tyska Frauenwald 2006 i klassen 8-spann sprint. Tyvärr satte hans sjukdom stopp för detta. Det sista evenemang som Mats deltog i var en SPHK avelskonferens i Gillersklack som är en skidanläggning.
Mats var mångsidig, han hade även tävlat framgångsrikt i längdskidåkning. Som exempel kan nämnas en årlig skidtävling i Gillersklack. Där finns en tavla med alla segrare uppräknade. På denna tavla finns Mats Erikssons namn med bland storheter som Torgny Mogren m.f.l. Yxkastning var en annan gren som Mats deltog i bland annat på SM. Han hade även åkt som kartläsare i Rally.
Som person var Mats en väldigt snäll och ödmjuk människa och kom ofta med kluriga skämt på sin grova ”Hällefors-dialekt”. Marie och Helen Israelsson samt jag själv har lärt oss mycket av Mats när det gäller träning av siberian husky. För oss har Mats lämnat ett mycket stort tomrum efter sig.
/Börje Jansson 2012