Funktionär

Funktionärerna är tillsammans med tävlingsledningen tävlingens grundpelare och utan alla funktionärer är Polardistans en omöjlighet.

Att vara funktionär kan innebära allt från att hjälpa till med alla förberedelser inför tävlingens start såväl som vara till hands vid stängningen av tävlingen. Typiska arbetsuppgifter kan vara att hjälpa med mat till funktionärer, vara handräckning vid starten, hjälpa veterinären vid veterinärbesiktningen, vara ute på en checkpoint och lotsa trötta förare och hundar till en viloplats eller att stå vid en vägövergång, hjälpa någon av domarna med utrustningskontroll, se till att det hela tiden finns vatten till hundar och folk, hålla igång elden och mycket annat som behövs för att allting flyter på bra och alla känner sig välkomna och omhändertagne. Det kan även innebära att arbeta med webben eller att bemanna sekretariatet.

Inom dessa områden behöver vi funktionärer:

 • arbeta med start-och målområdet samt sköta start och målgång (tider mm).
 • arbeta ute på checkpoint med att bygga upp och plocka undan, samt ta emot tävlande, rapportera tider till sekretariatet och anvisa plats
 • arbeta med att förbereda och genomföra avslutningslunchen och prisutdelningen
 • arbeta i sekretariatet med webb, tidsrapportering m.m. Här krävs erfarenhet av att läsa svenska och utländska stamtavlor och vaccinationsintyg
 • meriteringsansvarig
 • assistera domare och veterinärer
 • fotograf
 • arbeta med att göra iordning och plocka undan sekretariatet

Arbetet som funktionär kan innebära långa arbetspass, glada och nöjda tävlande men också trötta och besvikna sådana, vårvinter sol, snöstorm och kanske månskensnätter, nya vänskapsband och många erfarenheter. En sak är säker, det är en vecka man inte glömmer!

Som funktionär kan du få flera olika arbetsuppgifter och du kan även få arbeta på olika platser längs banan. Ofta har man inte bara ett uppdrag under veckan. Vi försöker få till så varierande uppdrag som möjligt för att du som funktionär ska få uppleva så mycket som möjligt.

Är du bra på eller intresserad av att vara funktionär läs då “Funktionärshandboken” nedan och bestäm dig sedan för var och när du vill hjälpa till.

FUNKTIONÄRSHANDBOK (Kommer inom kort)

Genom att du skickar in din anmälan till oss så godkänner du samtidigt att Polardistans får publicera ditt namn i våran stängda funktionärs FB-grupp.

Bra att veta om Polardistans:

Högkvarteret för Polardistans är Särna camping. Detta är mål och startområde och här finns också sekretariatet. Särna camping ligger verkligen mitt i byn, väl synligt från ”huvudgatan”. Sekretariatet är beläget i det gula huset vid infarten till Särna camping och det är här vi träffas när ni kommer. Vi kommer att ha funktionärsmöte på söndag kväll innan tävlingens officiella öppning/start.

Särna är inte så stort men det finns en Konsumbutik (söndag stängt), bensinstation som har lite ätbara basvaror, pizzeria och lite annat smått och gott. I dagsläget finns inget apotek i Särna, men på Konsumbutiken finns ett apoteksombud.

Boende för funktionärerna är kostnadsfritt och ordnas av arrangörerna. Boende kan vara av varierande kvalitet och efter först-till-kvarn princip. Kan vara från vandrarhemsboende till delad sovsal på hårt underlag. Ta med eget liggunderlag och sovsäck.

Ett arbetsschema för veckan kommer att utarbetas så att du ser när du ska vara i tjänst och när det eventuellt kan finnas tid för annat. Arbetstiderna kan variera och det kan vara både tidiga morgnar, sena kvällar och nätter. Arbetsbelastningen beror på hur många funktionärer som vi får. Vi kan inte garantera att du som funktionär kommer att ha tid att ta särskild hand eller köra egna hundar.

Frukost finns för självservering i Bystugan eller uppe på checkpoint. Man tar själv ansvar för att förse sig med frukost och diskar sin egna disk.

På fredag avslutas tävlingsveckan med prisutdelning och bankett för de tävlande. Vi kommer även avsluta veckan med en middag för alla funktionärer på lördagskvällen.

Särna är ett riktigt köldhål och vi har haft nätter med temperaturer neråt -35 C! Då gäller det att vara välklädd ute på sin post. Det är inte alltid kallt, ibland är det också strålande sol. Kort sagt: Förbered dig på en veckas vildmarksliv så kommer det att bli bra!

På vissa ställen finns det ingen mobiltäckning för det vanliga nätet. Det kan vara bra att veta för dem där hemma så de inte blir oroliga om du inte svarar på några dagar. Naturligtvis har vi system för kommunikation men de kan inte utnyttjas för privat bruk.

Som funktionärer är vi alla representanter för Svenska Polarhundklubben (SPHK). Alla funktionärer måste vara beredda på att när som helst på dygnet rycka ut om något händer. Det innebär att all alkoholförtäringen inte är tillåten under tävlingsveckan (utöver på funktionärsmiddagen lördag kväll).

Bra saker att ha med dig:

 • liggunderlag/luftmadras
 • sovsäck/täcke
 • kudde
 • snöspade/skyffel
 • ryggsäck
 • termos
 • pannlampa/ficklampa
 • solglasögon
 • varma kläder, mössor och vantar
 • varmt och torrt till fötterna (om man vill förbättra prestandan på sina vinterskor kan man införskaffa en tjock frigolitskiva att stå på)

Vill du vara med att genomföra Nordeuropas tuffaste draghundstävling för renrasiga polarhundar: POLARDISTANS – den naturliga utmaningen– så anmäl dig som funktionär med hjälp formuläret under ”anmälan”. Skriv gärna i meddelanderutan om du har hund med dig samt eventuella allergier eller annat som kan vara bra för oss att veta.

Har du frågor om att vara funktionär på Polardistans så hör av dig på mejl, funktionar@polardistans.se

Välkommen till en trevlig hundvecka i vackra Särna!