Koppången

Tre mil norr om Orsa i Dalarna ligger Inlandsbanans högsta punkt. Ett snösäkert naturreservat 550möh.

Precis vid E45 ligger hundkörarparadiset Koppången.

Normala år har vi snö och preparerade spår från lucia fram till mitten på april. Slutet på säsongen med skare som bär överallt och milsvida myrar att susa fram på.

På Koppången finns en stuga som får disponeras mot en mindre avgift och att man såklart städar efter sig och fyller på det man använt. Det finns kamin, gasolkök och elverk. Det är kutym att alltid skotta upp en extra parkeringsplats om det snöat. Självklart plockas hundskit upp och slängs på andra sidan E45an. Skräp tas med hem. Tänk på att parkera så att det finns plats för bil och släp att komma in och vända på parkeringen.

Det finns inte plats att binda hundar runt bil men gott om plats för stakeout i skogen. Låt inte hundar tugga på träd eller andras utrustning.

Det finns två huvudslingor på 6 km och 12 km. Från dessa utgår slingor om 3, 8 och 10 km samt att kommunens led korsar våra hundspår och används som varvningsslinga. Så det finns en mängd olika varianter och banlängder att mixa ihop. Vi tar ut en mindre spåravgift och aktuellt kontonummer finns anslaget i stugan.
6an är märkt blå. 12an röd. +8gul (Flickeråsen). +10grön (Ladoga). +3grön/vit (Kristinaleden) och kommunleden blå/vit. Kommunen har märkt upp vandrings och skidlederna med träskyltar och karta om man blir osäker. Mitt i spårsystemet finns Blomtäkts fäbodar, ett populärt utflyktsmål för skidåkare.

För aktuell spårinfo ring Malin 070 63 98 536.

Spårkarta på Koppången