Om

Samojedhunden, denna vänliga sibiriska ras, en av hundvärldens skönheter och dessutom en av de hårt arbetande raserna. Deras vita päls gnistrar som snödrivor. Deras svansar böjer sig i vackra plymer över stadiga ryggar. Deras mörka läppar markerar det uttrycksfulla samojedsmilet som gör att dessa hundar ser lyckliga ut. Deras öron står alert uppresta och deras ögon glimmar av intresse där de går, vaket uppmärksamma på allt som pågår runt omkring dem. Det är inte konstigt att samojeden betraktas som en av de vackraste hundraserna i världen. Samojeden är precis så här vacker men detta är en polarhund, en aktiv sådan med krav på fysisk aktivering, inte en brukshund i vanlig bemärkelse utan en polar brukshund skapt för att arbeta fysisk hårt i arktiskt och subarktiskt klimat.

Samojeden har en given plats utanför hemmet och showringen, och det är som multisportsläd- och friluftshund. Med sin anpassningsförmåga passar han de flesta aktiva och friluftsintresserade människors intressen. Men om det är en tävlingslydnads karriär på hög nivå man har som mål med sitt valpköp bör man se sig om efter en annan ras då Samojedens egensinnighet kan göra lydnadsträningen till en intressant erfarenhet.

En samojed är lyckligast när den känner att den behövs och när den känner att den alltid är medräknad i familjens aktiviteter.

Samojeden är det naturliga hundvalet för den aktiva och friluftsälskande valpköparen.