Sommar-samojeden, tips och råd!

badhundar

Samojeden har en päls som skyddar den mot både värme och kyla, därför är det viktigt att inte raka eller klippa din samojed på sommaren. Du kan däremot vara noga med att se till att det inte finns gammal ull i pälsen, så att luften kommer ända ner, så att samojeden inte riskerar att få hotspots/akut dermatit/fukteksem. Tänk på att inte motionera samojeden när det är för varmt, välj att promenera med hunden på morgonen och kvällen när det är riktigt varmt.

 

Undvik att gå på asfalt i solsken då det kan bli brännskador på tassarna. Låt hunden vila inomhus eller i skugga när det är riktigt varmt, och se till att den har god tillgång till vatten. Du kan alltid kontrollera så att hunden inte är för varm eller överhettad genom att trycka på tandköttet och se så att den relativt snabbt återgår i ursprunglig färg.

 

Om hunden flämtar häftigt/hässjar kan den vara för varm. Du kan ”lura ner” hunden i vatten genom att kasta i godisar. De flesta samojeder tycker inte om att bada, men går med på att vada och kyla ner benen. Om din hund ändå tycker det är skönt att vara i vattnet och kanske till och med att bada, var noggranna med att se till att pälsen torkar ända in till huden. Torka med fön och borsta/kamma om det inte torkar av sig själv.

 

Lite tips på andra aktivteter: Du kan frysa in isbitar med något gott i, som den kan gnaga på och bli svalkad samtidigt. Lek med vattenspridare, lek med vattenslangen så hunden får jaga strålen. Man kan ha en liten barnpool på tomten till hunden som den kan plaska lite i för att svalka sig. Viktigt är att ha bra kondition på sin hund innan värmen kommer, då en vältränad hund i lagom hull klarar värmen mycket bättre än en överviktig hund med sämre kondition.