Draghundstävling

Information om de olika drag formerna

Slädhundstil

Slädhundstil är när föraren kör en släde som hundarna drar. Hundarna är spända i linor och styrs genom förarens kommandon. De olika tävlingsklasserna är 4- 6- och 8- spann samt en öppen klass med obegränsat antal hundar framför släden. De olika indelningarna är sprint- eller distans tävlingar. När man tävlar i sprint kan sträckorna variera från 5 kilometer upp till 25 kilometer beroende på antal hundar i spannet dessa tävlingar avgörs i två eller tre heat. När det gäller sprint tävlingar så varierar sträckan per dag mellan 40 och 100km. Vid distanstävlingar så måste den tävlande övernatta utomhus tillsammans med sina hundar. I båda tävlingsformerna gäller det att ta sig från start till mål på kortast tid.
De viktigaste hundarna i spannet är ledarhundarna som ska kunna urskilja och förstå innebörden av förarens olika kommandon för bl.a. höger, vänster samt stanna.
Utrustning: Släde, snöankare, draglinor, selar och sist men inte minst hundar som vill dra.

Nordisk stil

Vid nordisk stil drar hunden en pulka med last eller har en lina fäst i föraren (linkörning). I båda fall åker föraren efter på skidor. Det finns även flerspannsklasser då två eller flera hundar drar pulkan, jaktstart, gemensam start och staffeter. Hur mycket hunden ska dra beror på hur mycket hunden väger samt en del klasser som har en fast dragvikt samt på antal hundar i spannet. De vanliga distanserna för nordisk stil varierar mellan 5-50 km. Man kan även delta i linkörning som räknas som en motionsklass.
Utrustning: skidor, stavar, pulka med vikter, sele, dragbälte, draglina och även här hundar som är villiga att dra.

Barmark

De olika grenarna:
Linlöpning
Cykling 1 hund
Hjulfordon 1 hund
Hjulfordon 2 hundar
Hjulfordon 4 hundar
Hjulfordon 6 hundar
Hjulfordon 8 hundar
Det är bara i linlöpning och cykling är grenarna uppdelade i herrar och damer förövrigt så är det ingen uppdelning.
Det tävlas individuellt i alla klasser samt att man i linlöpning även har stafett. Distanserna ligger allmänt mellan 3 och 10 km, beroende av temperatur och underlag.
Vid linlöpning är hunden fäst till föraren via ett midjebälte vid cykling kan man ha samma anspänning eller att hunden är fäst till cykeln. I övriga klasser ska hunden vara fäst till fordonet. Än så länge är dessa tävlingar inte meriterande för våra polara raser.

Draghunden

Alla hundar kan dra allt är beroende på träning och kondition. Man börjar bygga upp konditionen och styrkan för både förare och hund under höstträningen. Ska hunden tävla så bör den även tränas på att springa tillsammans med andra hundar. För att nå framgång på tävlingar måste det finnas ett gott samarbete mellan hund och förare samt bra utfodring och träning både fysiskt och psykiskt. Men man behöver inte tävla i drag utan man kan nöja sig med turkörning som bara det innebär en naturupplevelse och en glädje att kunna göra något tillsammans med sin hund.
Vill du läsa mer om draghundar och tävlingar för dem? Gå då in på www.draghundsport.se