Kontakt

Presentation av 2018 års styrelse rasklubben alaskan malamute

Ordförande: Peter Hultgren

Jag håller till några mil utanför Umeå tillsammans med min fru, min nioåriga grabb och åtta hundar. Hundflocken består av sju malamuter och en grönlandshund. Jag och min fru började intressera oss för de polara raserna på grund av vår entusiasm för äventyr. Även om vi sysslar en del med utställning och tävling är det alltså på långtur i vildmarken vi trivs allra bäst med hundarna.

Vid sidan om att umgås med min son och hundintresset är klättringen den stora glädjen i livet. Bergen har alltid varit en av mina stora passioner och mina intressen kretsar mycket kring berg. Allt från fjällvandring, sportklättring, alpina bestigningar och att köra hund i fjällmiljö.

Kassör: Lisa Lithammer

Jag skaffade min första malamute när jag var 14 år och har (så klart) varit förälskad i rasen sedan dess. Jag bor i lägenhet i centrala Västerås tillsammans med min sambo, en malamute och en svensk lapphund. Visst går det att ha en arbetade hund i lägenhet men nog vore det gött med ett mer lantligt boende och hundgård, inte minst när fällningen sätter fart.

Drömmen är fler malamuter men under tiden så tränar jag med den jag har och lär mig massor på vägen. I brist på snö här nere så blir det mestadels barmarksdrag i olika former och eftersom jag inte har så många hundar (än) så passar jag på att lyxa till det med alla möjliga varianter av träning som t.ex specialsök och rallylydnad. Och så fjällvanndring på sommaren förstås. Vintern 2018/2019 är målet att försöka meritera och/eller tävla något om jag lyckas komma ihåg hur man står på ett par skidor till dess.

Till vardags jobbar jag som ekonom så kassörsposten känns väl inte helt främmande vilket jag hoppas ska leda till ordning och struktur i arbetet med föreningens ekonomi.

Sekreterare: Amanda Vikner

Tack för förtroendet av er medlemmar att låta mig sitta ett år till som sekreterare för malamuteklubben! Förra året som var mitt första år som både polarhundsägare och styrelsemedlem var väldigt kunskapsgivande i många aspekter och jag är motiverad att fortsätta styrelsearbetet med denna nya styrelse! 

I dagsläget har jag en flock på 6 hundar – 1 tollare som tävlas och tränas i ”litealltmöjligt” som hennes tokiga matte vill hitta på. Efter tollaren så har jag 3 grönlandshundar och 2 malamuter. Detta året var vår första riktiga slädsäsong tillsammans och det har såklart varit och ÄR otroligt lärorikt för oss alla inblandade. I höstas flyttade jag med mina hundar till Jukkasjärvi och även fast det är långt ”hemifrån” Mora vars jag kommer ifrån, så känns det som att själen & hjärtat har hittat hem i de Lappländska vidderna.

Vice ordförande: Karina Andreasen

Jag är växt upp med samojeder, men när jag skulle skaffa min första egen hund kollade jag på de övriga 3 polare raserna och föll för malamutens majestätiska energiska och vänliga sätt. Jag skaffade min första malamute 96 och det har blivit en del hundar sen dess.
Tillsammans med min man Rasmus Helbo håller jag till i Järpen med vår kennel: Night Trail.
I dagsläget har vi runt 30 hundar på gården; största delen Malamuter men även ett gäng Siberian Huskies har kommit till de sista åren.

2004 flyttade vi från Danmark och efter bara ett par år i Sverige blev jag aktiv i rasklubben. Började som ledamot, satt sen ordförande i några år, gick vidare som tävlings sekreterare i SPHK. Sen 2007 har jag varit funktionär på Polardistans och under åren 2013-2017 även tävlingsledare. Sen i fjol sitter jag även med i WSA som långdistansansvarig och är nu tillbaka i rasklubbens igen som vice ordförande. Roligt att vara tillbaka och vill nyttja chansen att tacka för ert förtroende.

Jag har ett brinnande intresse för rasen och för mig är det aveln och bevarandet av rasen som en arbetande polarhund som är i fokus.
Vi försöker att vara aktiva i både rasklubbens och övriga aktörers aktiviteter med våra hundar i den mån tiden räcker till. Vi brukar finnas på plats både på meriteringar, utställningar, träffar och andra roliga aktiviteter.

Ser fram till en rolig tid i styrelsen och hoppas träffa båda gamla och nya medlemmar och malamuteägare på klubbens aktivitet runt om i landet.

Ledamot: Göran Dernebo

Jag bor på Sollerön utanför Mora med min hustru Maud och våra tre malamuter, Kee-Sha, Siska och Iviq. Kommer från Vilhelmina från början. Jag köpte min första malamute 1982, och min första tik 1985. Med Buffy som hon hette började jag tävla och 1987 hade jag första valpkullen, kennelnamnet blev Mahlemiut`s. har alltid kört nordiskt och värnar om det, men ser det som positivt för rasen med flera större spann ! Tog initiativ till att starta rasklubben för AM 1987, 31 år senare ser jag positivt på rasklubben och intresset för rasen, har ett gott intryck av ”gänget” i styrelsen! När jag började fanns det ca 25 malamuter i Sverige, och jag har sett de flesta av de gamla ”storheterna”! Älskar hundkörning och kanske ffa turer i skog och fjäll, och ”vildmarksliv” ö.h.t. Tänker att det finns en hel del att diskutera och utveckla och hoppas på synpunkter från alla medlemmar ! Tack!

Suppleant: Mårten Karlberg

Jag är bosatt i Tyresö i södra Stockholm, precis intill gammelskogen i Tyresta nationalpark. Här bor jag med mina malamutehanar Troll och Nalo, 1 och 3 år gamla. Varannan vecka bor vi även med mina döttrar (3 och 7 år) i ett hus som jag just nu håller på att bygga färdigt (vilket år som helst). Till vardags jobbar jag som egenföretagare, ett fritt jobb som passar min livsstil. Friluftsliv i allmänhet är mitt stora intresse, med mina hundar och skidor i fokus på vintern, segling och vandring på sommaren. Mitt engagemang för den arbetande polarhunden är det som fått mig att engagera mig i styrelsearbetet. Draghundsvärlden är relativt ny för mig och jag försöker lära mig och skaffa erfarenhet, med målet att ställa upp i nordisk stil i någon medeldistanstävling inom några år.

Suppleant: Therese Iwefors

Hej! Jag heter Therese Zetterlund Iwefors och jag bor söder om Sundsvall tillsammans med min man Micke och våra tre hundar. Jag är ursprungligen en hästtjej som i många år haft hund men alltid sagt den dagen jag slutar med hästar ska jag ha en arbetande hund som upptar min tid. Kom i kontakt med malamuten via min svägerska som på den tiden hade en, och via denna hund som jag föll pladask för hittade jag min ras. När jag sålde min sista häst började jakten på en valp och eftersom Micke även han blivit intresserad så var han klok nog att föreslå att vi skulle köpa två valpar på en gång. Sagt och gjort nu kan vi väl säga att vi är bitna, polarhundsfrälsta eller vad vi nu ska kalla det. Så roligt med denna härliga ras och aktiviteterna som uppstår genom detta.

Jag betraktar mig som ny i polarhundsvärlden med ett brinnande intresse för rasen och en vilja och strävan av att lära mig mer, ser fram emot ett spännande och lärorikt år som suppleant i styrelsen.