Hundförmedling

Rasklubben för Alaskan malamute förmedlar valpar, det vill säga annonserar valpkullar, förutsatt att parningen uppfyller samtliga avelsrekommendationer avseende hälsa och meriter. När det kommer till omplacering av vuxna hundar ställer rasklubben inga krav på att den ska komma från en parning som uppfyller rekommendationerna, däremot vill vi att den som söker ett nytt hem åt sin hund informerar om hundens hälsa. Om hunden exempelvis har C-höfter eller inte är höftledsröntgad alls bör det framgå av annonsen som skickas in till klubben.

Du som är intresserad av att köpa en Alaskan malamute, oavsett om du letar valp eller vuxen hund gör klokt i att titta i SKK:s hundregister för att skaffa dig en uppfattning om var hunden kommer ifrån och om det är en vuxen hund, hur det ligger till med hundens hälsostatus. En hund är inte mindre värd som individ för att den har höftledsdysplasi. Men det finns mer och mindre lämpliga hem till en sådan hund. En hund med dåliga höfter kanske inte kommer klara ett liv med höga krav på arbete och en hund med ärftlig katarakt är inte lämplig som avelsdjur, för att nämna några exempel.

Valpannonser kan också hittas på Svenska kennelklubbens sida: köpahund. Även SKK har riktlinjer för valpförmedlling, dem kan du kan läsa mer om i SKK:s information till uppfödare.