Malamuteklubben ger stående ovationer till alla er som i år kämpade på Polardistans, och till Christer Afseers fantastiska bedrift att genomföra Finnmarkslöpet FL1000 km!!!

Han kom sist och flera dagar efter att de andra gått i mål, men det kvittar!

Han genomförde hela loppet med sitt renrasiga malamutespann och skrev därmed historia som det enda malamutespannet någonsin (vad vi alla känner till) som genomfört en så pass lång tävling!!

Det är en enorm bedrift för både musher och hundar att kämpa sig igenom över 100 mil genom vildmarken, genom alla typer av tänkbara väder till fjälls och dessutom veta att man hela tiden ligger sist. Och när alla andra spann, övervägande alaskan huskys gått i mål för flera dagar sedan, ensam fortsätta fram mot mål genom spår som för längesedan blåst igen med flera dm djup snö, temperaturer som växlar från någon enstaka minusgrad till nästan minus 30 som i en fingerknäppning när solen går ner, för det krävs det att man har ett starkt psyke och älskar att köra hund.

Ungefär hälften av alla deltagare bröt tävlingen, men en av de 22 spannen som kom i mål var Christer och hans 8 malamuter.

Malamuten är och ska vara godståg, starka, uthålliga men inte så snabba. Att då ställa upp i ett lopp där det är nästan enbart alaskan huskys som är avlade för fart som räcerbilar oavsett distansen är mäktigt!!

En till malamute, 9 åriga Cree, genomförde loppet tillsammans med grönlandshundar i spannet, Hendrik Stachnau och blev därmed första malamuten att komma i mål på denna distansen.

Här kan ni se Christers målgång

Filmklipp från NRK Finnmark

Här ser ni Finnmarkslöpets resultatlista

 

Och så klart så säger vi grattis även till alla er som körde årets Polardistans som i år var WSA VM för långistans!!

I år var vädret tufft på fjället, snön föll tungt och vinden blåste hårt vilket gjorde att spåren snöade och blåste igen, vissa av er fick kämpa i knädjup snö i många kilometer.

Ni var en del som av olika anledningar fick bryta, men ni kämpade på bra den biten ni körde! Och ni som till trots tog er igenom loppet, både 160 km och 300 km gjorde en stor bedrift även ni!! Oerhört väl kämpat under dessa förutsättningar som var!

Vi fick i malamuteklubben en medaljör i pulkaklassen 160 km, Och det är våran Jenny kraft Hult som plockade hem bronset!! På fjärde plats i samma klass finner vi Peter Hultgren och 8e plats Ida Andersson som med bara 1 hund drog hela rundan på skidor! Mycket starkt gjort av er!

I släde 160 km c-klass finner vi Tobias Eliasson på 7e plats Torbjörn Tellström på 24e plats. Och i släde 12 hundar 300 km b-klass hittar vi Kristin Esseth som knep hem silvret, Rasmus Helbo tog brons!!!

Fullständig resultatlista från Polardistans finner ni här

STORT GRATTIS TILL ER ALLA!! BÅDE HUNDAR OCH MUSHERS!!